Triades pels Col·legis i Consells Autonòmics, constitueixen una àmplia representació territorial, entre la qual el Jurat triarà els projectes finalistes. Els guanyadors s’anunciaran, en el transcurs d’una gala, el 20 de juny.
El llistat es compon de 17 propostes a Andalusia, 6 a Aragó, 3 a Astúries, 6 a Cantàbria, 7 a Castella-la Manxa, 14 a Castella i Lleó, 30 a Catalunya, 5 a Extremadura, 12 a Galícia, 6 a illes Balears, 8 a Illes Canàries, 5 a La Rioja, 30 a Madrid, 6 a Múrcia, 14 a País Basc i Navarra, i 16 en Comunitat Valenciana, d’acord amb el repartiment territorial que estableixen les bases dels Premis ARQUITECTURA.
Entre els àmbits més destacats es troben 97 obres d’edificació, 31 de divulgació, diversificació i innovació, 22 de planificació urbana i espai públic, 18 d’interiorisme, 11 d’arquitectures mínimes o efímeres i 5 de paisatge.
Organitzats pel Consell Superior dels Col·legis d’Arquitectes d’Espanya (CSCAE), amb el patrocini oficial de COMPAC®, els premis reforcen el seu compromís amb la societat i la capacitat de l’arquitectura per a respondre als reptes actuals.
Madrid, 11 d’abril de 2024.
El Consell Superior dels Col·legis d’Arquitectes d’Espanya (CSCAE) ha anunciat, aquest matí, les 185 propostes SELECCIONADES en la primera fase dels Premis ARQUITECTURA 2024, que compten amb el patrocini oficial de COMPAC®. La selecció ha estat realitzada pels Comitès d’Experts dels Col·legis Oficials d’Arquitectes i Consells Autonòmics dins dels seus respectius àmbits territorials entre les 497 propostes rebudes en aquesta edició, un 15% més que en l’anterior. El resultat mostra l’àmplia representació territorial dels Premis, així com la diversitat i qualitat dels projectes presentats, que van des d’edificació, planificació urbana, interiorisme o arquitectures efímeres, fins a treballs de divulgació i difusió, entre altres.
Les propostes seleccionades destaquen per la seva innovació i qualitat, i pel seu impacte positiu en la millora contínua del benestar individual i col·lectiu, el reforç cultural del nostre patrimoni i la recuperació de l’equilibri mediambiental i territorial. Per això, des del CSCAE i COMPAC®, es convida a la ciutadania a seguir de prop l’evolució dels premis i descobrir les propostes que estan transformant l’arquitectura i l’urbanisme, ajudant-nos a abordar els desafiaments del futur.
Llistat propostes SELECCIONADES
D’acord amb el repartiment territorial establert en les bases dels Premis ARQUITECTURA, el llistat es compon de 17 a Andalusia, 6 a Aragó, 3 a Astúries, 6 a Cantàbria, 7 a Castella-la Manxa, 14 a Castella i Lleó, 30 a Catalunya, 5 a Extremadura, 12 a Galícia, 6 a illes Balears, 8 a Illes Canàries, 5 a La Rioja, 30 a Madrid, 6 a Múrcia, 14 a País Basc i Navarra, 16 en Comunitat Valenciana.
Les propostes SELECCIONADES, entre les quals s’inclouen obres internacionals signades per arquitectes i arquitectes espanyols, contemplen diferents àmbits professionals. Entre ells, es troben 97 obres d’edificació, 31 propostes de divulgació, diversificació i innovació, 22 de planificació urbana, territorial i espai públic, 18 d’interiorisme, 11 d’arquitectures mínimes o efímeres i 5 de paisatge. A més, hi ha 9 propostes que optaran al Premi a la Permanència, un reconeixement de caràcter especial a obres amb vint anys d’antiguitat que destaquen pel seu correcte envelliment i capacitat d’adaptació, un dels valors intrínsecs de l’Arquitectura.
Cada Col·legi Oficial d’Arquitectes i Consell Autonòmic ha realitzat la selecció dins del seu àmbit territorial, seguint els criteris i valors establerts en les bases: universals, culturals i artístics, professionals i ètics, valors associats a la innovació, diversificació, divulgació i difusió, així com a la rehabilitació, renovació i regeneració i a la permanència.
El vicepresident primer del CSCAE, Juan Antonio Ortiz Orueta, ha desgranat aquestes dades en una roda de premsa, celebrada en la seu de la Fundació ICO, i ha valorat l’important paper que realitzen els Col·legis i els Consells Autonòmics en aquesta primera fase dels Premis ARQUITECTURA, subratllant que “l’Arquitectura és d’on se situa, i és el seu entorn i els qui l’habiten els qui més es beneficien de la seva qualitat. D’aquí la importància de potenciar-la, conèixer-la i preservar-la”.
Per part seva, la Directora de Marqueting y Ventas de COMPAC®, Mila Sánchez, ha destacat: “L’èxit de participació d’aquesta tercera edició ens confirma que els Premis ARQUITECTURA del CSCAE són ja un referent indiscutible, que compleix amb l’objectiu de la seva creació: acostar a la societat la labor i el compromís de l’arquitectura. Raó per la qual, COMPAC® va prendre la decisió, fa ja tres anys, de fer costat a CSCAE en aquest ambiciós repte”.
Com a novetat, en aquesta edició, s’han presentat tres segells gràfics que seran compartits amb els/les autors/as de les propostes SELECCIONADES per a identificar-les com a tals en els seus respectius canals de difusió. Aquesta iniciativa té com a finalitat reconèixer el mèrit i l’esforç de els/as participants en els Premis ARQUITECTURA i fomentar la seva visibilitat, permetent que puguin destacar el seu assoliment i compartir-lo amb la seva audiència.
Segona fase dels Premis ARQUITECTURA
A partir d’aquesta selecció, al maig se celebrarà la reunió del Jurat, que triarà les obres FINALISTES i, el 20 de juny, s’anunciarà el nom dels projectes guanyadors dels Premis ARQUITECTURA 2024, en directe, en el transcurs d’una gala. En total, s’atorgaran sis distincions basades en valors i tres reconeixements especials: el Premi d’Arquitectura Espanyola, el Premi d’Urbanisme Espanyol i el Premi a la Permanència. En el cas de les distincions especials, el reconeixement no sols distingeix a els/as autors de la proposta, sinó també als promotors, Administracions Públiques o entitats que els fan possible. D’aquesta manera, es vol posar en valor la seva necessària implicació en el procés i la seva aposta per una qualitat que redunda en el benestar de la ciutadania.
Quatre dècades reconeixent la qualitat arquitectònica
Els Premis ARQUITECTURA s’han consolidat des de la seva arrencada en 2021, quan el CSCAE va decidir donar un gir de 180° al conjunt dels reconeixements que venia atorgant des de l’any 1981. L’actual format ha permès acostar més l’arquitectura a la societat, donant a conèixer al públic general les aportacions del sector per a millorar l’habitabilitat, garantir l’accés a un habitatge digne, projectar espais públics pensats per al bé comú, i preservar la singularitat cultural dels pobles, la riquesa de les seves respectives històries i la conservació del planeta. És aquesta riquesa i diversitat de les diferents cultures i territoris la que dona lloc a un panorama arquitectònic nacional enormement fèrtil i plural que es veu reflectit cada any en els Premis ARQUITECTURA.
Des de 1931, un dels principals objectius del CSCAE ha estat reconèixer a aquelles persones, entitats o obres que hagin contribuït de manera significativa a la promoció de l’arquitectura des de la reflexió, el bon fer i la implicació social, ètica i cultural. En aquest sentit, s’ha consolidat com a motor de promoció i difusió de l’arquitectura espanyola mitjançant diferents activitats i esdeveniments. Distincions com la Medalla d’Or de l’Arquitectura, instituïda formalment l’any 1987, evidencien aquest compromís per a impulsar l’interès general per l’arquitectura.