Notícies

El Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB) acull al setembre el programa de debats de la XV Bienal Española de Arquitectura y Urbanismo

  • Vivir juntos. Territorio, comunidad, recursos és el títol del cicle que se celebrarà del 13 al 15 de setembre.
  • Amb seminaris als matins i debats a la tarda, el cicle proposa buscar propostes per a un model territorial més sostenible, igualitari i respectuós amb el territori, entre altres temes vinculats a la XV BEAU.
  • Els ponents seran veus expertes, nacionals i internacionals, que treballen i investiguen sobre la sostenibilitat territorial des del punt de vista de l’arquitectura, com Paloma Strelitz, Sébastien Marot o Maria Buhigas.
  • Vivir juntos. Territorio, comunidad, recursos
    Debats de la Bienal Española de Arquitectura y Urbanismo

    Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB)
    Carrer de Montalegre, 5, Barcelona
    Des de el 13 al 15 setembre de 2021
    – Matins: Seminaris de 10:00 a 13: 30h – entrada lliure amb INSCRIPCIÓ PRÈVIA
    – Tardes: Debats de 18:30 a 20:00h – amb RESERVA PRÈVIA

    > Descàrrega materials de premsa

    Madrid, 1 de setembre de 2021-. Després de tot l’estiu amb les exposicions de la XV Bienal Española de Arquitectura y Urbanismo obertes al públic -a Barcelona i Valladolid-, entre el 13 i el 15 de setembre tindrà lloc una de les fites més destacats de la seva programa públic d’activitats: el cicle de debats i seminaris Vivir juntos. Territorio, comunidad, recursos al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona, ​​comissariat pels directors de la Biennal -Oscar Miguel Ares, Eugeni Bach i Anna Bach juntament amb l’equip de CCCB.

    El programa s’estructura en tres jornades on hi haurà un seminari al matí i un debat a la tarda. En uns i en altres s’abordaran temes afins a l’eix conceptual de la Biennal: Espanya buida, Espanya plena. Estratègies de conciliació . L’objectiu és repensar, des de l’arquitectura i l’urbanisme, com es pot equilibrar la vida i les comunitats entre les zones més i menys poblades de país, mantenint sempre una actitud respectuosa amb el territori i sense perdre de vista que les zones rurals són les que nodreixen els nuclis urbans pel que fa a aliments, energia i matèries primeres.

    Investigadors, activistes i acadèmics amb diversos perfils vinculats a l’arquitectura d’establir un diàleg, entre si i amb el públic, per esbossar propostes i possibles solucions a una realitat territorial que s’ha vist accentuada arran de la pandèmia. Alguns d’ells són: Paloma Strelitz, Cristina Goberna, Maria Buhigas, José María Ezquiaga, Sébastien Marot o Xavier Monteys .

    Els debats es gravaran íntegrament i quedaran disponibles per tornar a veure al web del CCCB i al de la Biennal .

    Programa:

    Seminaris: 10 – 13:30h

    · Dilluns 13: Construir comunitats
    Participants: Pilar Díez, Marta Serra Permanyer, Carles Baiges.
    Aquest seminari posa el focus sobre les pràctiques d’arquitectura i urbanisme participatius que promouen l’equitat social i la cohesió de les comunitats, tant urbanes com rurals. Quins principis s’han d’aplicar per garantir una convivència que tingui en compte les cures, amb una perspectiva de gènere i intergeneracional?
    > Reserva aquí

    · Dimarts 14: Equilibrar el territori
    Participants: Arantza Ozaeta, Álvaro Martín Fidalgo, Eduardo Prieto, Fernando del Moral, Andrés Carretero, Vanessa Freixa, Neus Monllor, Pere Sala.
    Com podem trobar un equilibri òptim entre les zones més i menys densament poblades del territori? Com poden l’arquitectura i l’urbanisme contribuir al seu desenvolupament? En aquest seminari debatrem sobre propostes per revitalitzar les àrees més despoblades a partir de l’experiència d’investigadors de diversos àmbits i persones que han posat en marxa iniciatives socials, culturals i empresarials.
    > Reserva aquí

    · Dimecres 15: Ciutat i recursos
    Participants: David Tapias, Josep Bunyesc, Elena Albareda, Carles Oliver, Gerardo Wadel.
    En aquest seminari compartirem experiències de diversos professionals i experts en l’anomenada “construcció circular”, fent èmfasi en l’ús de matèries primeres i recursos propers a l’arquitectura que incentiva noves economies basades en el respecte pel medi ambient.
    > Reserva aquí

    Debats: 18:30 – 20h

    · Dilluns 13: Construir comunitats
    Participants: Paloma Strelitz i Cristina Goberna, moderat per Ferran Grau
    Com fer dialogar l’arquitectura amb els desitjos i les necessitats de les persones? En aquest debat abordarem pràctiques i processos de participació que promouen la funció social de l’arquitectura i l’urbanisme.
    > Entrades aquí

    · Dimarts 14: Equilibrar el territori
    Participants: María Buhigas i José María Ezquiaga, moderat per Ricardo Devesa
    Trobar l’equilibri entre les zones més i menys poblades del territori en un escenari marcat pels efectes de la pandèmia i la crisi energètica serà el focus del segon debat de l’cicle.
    > Entrades aquí

    Dimecres 15: Ciutat i recursos
    Participants: Sébastien Marot i Xavier Monteys, moderat per Anna Bach
    En l’últim debat del cicle Vivir juntos, repensarem el vincle entre el camp i la ciutat, així com el futur dels models de producció i proveïment d’aliments i recursos.
    > Entrades aquí


    Sobre el Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB)

    El CCCB és un centre cultural multidisciplinari dedicat a explorar els grans temes de la societat contemporània per mitjà de diferents llenguatges i formats, amb un extens programa que inclou grans exposicions temàtiques, cicles de conferències i trobades literàries, projeccions audiovisuals i festivals.