Notícies

Rècord de participació en la tercera edició dels Premis ARQUITECTURA amb 497 propostes

Amb un 15% més de participació que l’any passat, els premis es consoliden com un referent indiscutible per al sector i els que compten amb major abast social a Espanya.

El significatiu augment de propostes reflecteix la capacitat integradora i inclusiva del format, en el qual les diferents maneres d’exercir l’Arquitectura poden ser premiades: des d’edificació, paisatge i urbanisme fins a interiorisme, disseny de producte, empreses i treballs de divulgació i innovació, entre altres.

Sobresurt la participació en les categories d’edificació (243), interiorisme (62), divulgació (61) i espai públic (50). A més, 12 obres optaran al Premi a la Permanència.

Les propostes SELECCIONADES pels Col·legis d’Arquitectes s’anunciaran l’11 d’abril en una roda de premsa que podrà seguir-se via streaming. Al maig es reunirà el Jurat per a triar les FINALISTES i els projectes guanyadors es donaran a conèixer, el 20 de juny, en el transcurs d’una cerimònia de lliurament.

Organitzats pel Consell Superior dels Col·legis d’Arquitectes d’Espanya (CSCAE), amb el patrocini oficial de COMPAC®, els premis reforcen el seu compromís amb la societat i la capacitat de l’arquitectura per a respondre als reptes actuals.

Els Premis ARQUITECTURA 2024, organitzats pel Consell Superior dels Col·legis d’Arquitectes d’Espanya (CSCAE), amb el patrocini oficial de COMPAC®, tanquen la seva primera fase amb un èxit de participació que els consolida com un dels majors reconeixements del sector i un referent indiscutible en la difusió de la importància de l’Arquitectura en la millora contínua del benestar individual i col·lectiu, el reforç cultural del nostre patrimoni i la recuperació de l’equilibri mediambiental i territorial.

La implicació d’un gran nombre de professionals ha fet possible que a aquesta edició s’hagin presentat 497 projectes, la qual cosa suposa un augment del 15% en el nombre de propostes rebudes en comparació amb l’edició anterior. Aquest increment és una mostra de confiança en un format innovador que no sols serveix com a plataforma de reconeixement en l’àmbit arquitectònic, sinó que trasllada els seus valors socials i culturals al conjunt de la població, amb les necessitats de la qual està plenament alineada en una evidència de l’interès general que constitueix la disciplina.

La convocatòria d’enguany ha comptat amb una novetat, ja que el Premi d’Arquitectura Espanyola i el Premi d’Urbanisme Espanyol cobren entitat pròpia i ja no es trien d’entre les obres finalistes a Valors. Aquest canvi ha permès ampliar el ventall de recepció d’obres i, per tant, augmentarà el nombre de projectes finalistes. De fet, la novetat ha estat ben acollida per els/as professionals. Mentre que la categoria d’edificació ha sumat una participació de fins a 243 propostes, la de planificació urbana i territorial ha rebut 12.

També s’ha afermat el Premi Compromís, que distingeix treballs de divulgació i difusió arquitectònica, innovació i emprenedoria, tant en format digital com físic; com ara start ups, dissenys editorials o gràfics, comissariats, pel·lícules, llibres, entre diversos formats. Destaca l’alta participació, amb fins a 61 propostes.

Una altra distinció rellevant és el Premi a la Permanència, un reconeixement de caràcter especial a obres amb 20 anys d’antiguitat que destaquen pel seu correcte envelliment i capacitat d’adaptació. Aquest premi recull un dels valors principals de l’Arquitectura, la seva vocació de perdurar, i fins a 12 projectes s’han presentat. Amb aquest reconeixement, els Premis ARQUITECTURA posen el focus en la importància de preservar, conservar i valorar aquest tipus de patrimoni al nostre país.

D’altra banda, s’ha registrat també una alta participació en la categoria d’interiorisme (62), espai públic i paisatge (61) i arquitectures efímeres i mínimes (35).

La presidenta del CSCAE, Marta Vall-llossera, s’ha mostrat especialment satisfeta per l’elevada participació que ha tornat a registrar la convocatòria: “Demostra que els Premis ARQUITECTURA s’han consolidat com un referent. Al nostre país, hi ha molt bons professionals exercint l’Arquitectura de moltes formes i d’una manera exemplar i volem reconèixer-ho, compartint amb la ciutadania els valors d’una disciplina que serveix a l’interès general. Vivim un canvi d’època i l’Arquitectura està en el nucli de les solucions necessàries per a construir un món millor per al conjunt de la societat”.

Següents fases de finalistes i premiats

Una vegada tancat el termini de recepció de propostes, els Col·legis Oficials d’Arquitectes i els Consells Autonòmics revisaran, ara, les propostes presentades i convocaran els seus respectius Comitès de Selecció per a triar aquelles que, dins del seu àmbit territorial, passaran a la segona fase dels Premis ARQUITECTURA. L’11 d’abril s’anunciarà el llistat de propostes SELECCIONADES en una roda de premsa que podrà seguir-se via streaming.

Sobre aquesta selecció, al maig, es reunirà el jurat per a triar les obres FINALISTES i, el 20 de juny, s’anunciarà el nom dels projectes guanyadors dels Premis ARQUITECTURA.

En total, s’atorgaran sis distincions basades en valors universals, culturals, artístics, professionals i ètics i tres reconeixements especials: el Premi d’Arquitectura Espanyola, el Premi d’Urbanisme Espanyol i el Premi Permanència. Aquest últim està destinat a reconèixer aquelles obres que més destaquin tant pel seu correcte envelliment com per la seva vigència i actualitat, com a valors intrínsecs de l’Arquitectura i l’Urbanisme.

En el cas de les distincions especials, el reconeixement no sols distingeix a els/as autors de la proposta, sinó també als promotors, Administracions o entitats que ho fan possible. D’aquesta manera, es vol posar en valor la seva necessària implicació en el procés i la seva aposta per una qualitat que redunda en el benestar de la ciutadania.

La cerimònia de lliurament tindrà lloc el 20 de juny i els/as premiats/as rebran l’escultura “TOITS”, un disseny creat exclusivament per als Premis ARQUITECTURA i elaborat amb materials COMPAC®, patrocinador oficial dels guardons.

Quatre dècades reconeixent la qualitat arquitectònica

Els Premis ARQUITECTURA s’han consolidat des de la seva arrencada en 2021, quan CSCAE va decidir donar un gir de 180° al conjunt dels reconeixements que venia atorgant des de l’any 1981. L’actual format ha permès acostar més l’arquitectura a la societat, donant a conèixer al públic general les aportacions del sector per a millorar l’habitabilitat, garantir l’accés a un habitatge digne, projectar espais públics pensats per al bé comú, i preservar la singularitat cultural dels pobles, la riquesa de les seves respectives històries i la conservació del planeta. És aquesta riquesa i diversitat de les diferents cultures i territoris la que dona lloc a un panorama arquitectònic nacional enormement fèrtil i plural que es veu reflectit cada any en els Premis ARQUITECTURA.

Des de 1931, un dels principals objectius del CSCAE ha estat reconèixer a aquelles persones, entitats o obres que hagin contribuït de manera significativa a la promoció de l’arquitectura des de la reflexió, el bon fer i la implicació social, ètica i cultural. En aquest sentit, s’ha consolidat com a motor de promoció i difusió de l’arquitectura espanyola mitjançant diferents activitats i esdeveniments. Distincions com la Medalla d’Or de l’Arquitectura, instituïda formalment l’any 1987, evidencien aquest compromís per a impulsar l’interès general per l’arquitectura.